استانبول
استانبول نقطهای جادویی است که در آن شرق و غرب به هم میپیوندند؛ شهری میان آسیا و اروپا و پر از دیدنیها و خوشیهای رنگارنگ؛ از قصرها و مسجدهای عثمانی گرفته تا کلیساهای رومی و از جنگل و جزیره و دریا گرفته تا حمامهای تاریخی. تماشای ایاصوفیه، مسجد کبود و قصر توپکاپی که تمام شد، خودتان را به خیابان پرشور استقلال و میدان همیشهبیدار تقسیم برسانید و از خرید در دنیای برندها و مراکز خرید اروپایی لذت ببرید و در کوچه پسکوچههایش کافهنشینی کنید. قایقسواری در تنگهی بسفر و سفری یکروزه به یکی از جزایر دریای مرمره را هم حتما در برنامه سفرتان به استانبول بگنجانید تا روزتان متفاوتتر از همیشه باشد. اگر اهل خیابانگردی هستید، محلههای تاریخی استانبول مثل اورتاکوی و محلههای بشیکتاش، بهترین جا برای کشف گوشهکنار شهر و فرهنگ و زندگی بومیهاست. یک نصفه روز سفر کردن به بخش آسیایی و دیدن استانبول غیر توریستی و زندگی کم سر و صدای مردمش هم خالی از لطف نیست. و البته شیرینیها و خوراکهای ترکی را هم نباید از دست داد که سختگیرترین توریستها را هم سر اشتها میآورند: از یک طرف کوفته، دلمه، کومپیر و دونرکباب و بعد از آن هم لوکومهای نرم و شیرین به عنوان دسر. باید بدانید مشغول بازدید ازدیدنیهای استانبول باشید یا سرتان گرم گشتوگذار در مراکز خریدش باشد، در خیابانهایش قدم بزنید یا با ترامواها شهر را بالا و پایین کنید، در رستورانهایش غذاهای ترکیه را مزه کنید یا کنار بسفر شیرینیهای محلی بخورید، همه و همهی اینها لحظات منحصربهفردیست که در استانبول تجربهاش میکنید. استانبول همهجور خوشگذرانی برای مسافرانش دارد.
-
کنار آبی بسفر، قهوه و باقلوا بخورید
-
در خیابان استقلال، قدم بزنید، خرید کنید و موسیقی بشنوید
-
در بازارهای قدیمی، با بوی ادویه و رنگ زندگی کنید
-
توی کوچههای سنگفرش زکافهگردی کنید
-
همراه با مرغ دریایی روی بسفر بگردید و عکس یادگاری بگیرید
-
خودتان را به ویالند، سرزمین عجایب بچههای امروز و دیروز ببرید
هزینه سفر به استانبول معمولا کم و معقول است. پروازهای مختلف استانبول با قیمتهای مناسب و هتلهای زیاد با قیمتهای کم دلیل اصلی ارزانی سفر هستند. شما میتوانید هر روزی که بخواهید با هزینه مناسب به استانبول پرواز کنید و تقریبا هر جای شهر اقامت داشته باشید. هزینههای روزمره هم در این شهر مناسب است؛ غذاهای ترکیه نسبتا ارزان هستند و برای وقت استراحت بین بازدیدهایتان سطح شهر پر از میانوعدههای کوچک و کمقیمت است. هر کجای شهر هم که بخواهید بروید، مترو، اتوبوس و تراموا با قیمتهای مناسب آمادهی جابهجایی سریع و راحت شماست. برای خرید کردن هم زیاد نگران نباشید. با کمترین هزینه دست خالی به خانه بر نمیگردید اما هرچه بیشتر پول همراهتان باشد، مراکز خرید و برندهای گرانتری وسوسهتان میکند. با این حال سفرتان به استانبول را هرچقدر هم لوکس برگزار کنید، باز هم سفر نسبتا ارزان و کم دردسری خواهید داشت.
تابستانهای استانبول گرم و آفتابی است و اگر از رگبارهای گاهگاه آن بگذریم، خشکترین فصل سال حساب میشود. متوسط دمای هوای استانبول در روز ۲۷ و در شب ۱۸ درجه است. زمستانها سرد و مرطوبند اما به ندرت دمای هوا به زیر صفر میرسد. میانگین دما در روز ۷ و در شب ۲ درجه است. اما اگر میخواهید در زمان بارش برف در استانبول باشید، بین ماههای دسامبر و مارس خودتان را به آن برسانید.
از آنجا که استانبول کنار دریا قرار دارد و شهر بزرگی است، گاهی آب و هوای بخشهای مختلف آن با هم فرق میکند مثلا ممکن است در میدان تقسیم هوا آفتابی باشد اما در ساریر باران ببارد. خوب است هم برای آفتاب داغ و تند و هم برای برف و باران چتر همراه داشته باشید.
اواخر بهار و اوایل پاییز بهترین وقت سفر به استانبول است. البته تابستان استانبول هم به خاطر جشنوارههای هنری و کنسرتهای بزرگش روی بورس گردشگریست و مسافران زیادی به سمت خودش میکشاند؛ با این حساب میتوانید تعطیلات نوروز استانبول را از نزدیک تجربه کنید یا اواخر تابستان و قبل از شروع فصل مدرسهها با توجه به آبوهوای مناسب شهر، یک برنامه چند روزه برای سفر بچینید. البته اگر دغدغهی مدرسه و دانشگاه ندارید، اوایل پاییز، هم دمای هوا مناسبتر است و هم شهر نسبت به تعطیلات نوروز و تابستان برای سفر خلوتتر است.
در استانبول بهترین راه رفت و آمد، پای پیاده است، یک جوری که قدم به قدم شهر را ببینید و به خاطر بسپارید.
برای استفاده از وسایل حملونقل عمومی به ژتون احتیاج دارید. این ژتونها سه لیر قیمت دارند و در باجههای بلیتفروشی ایستگاههای اتوبوس، تراموا و مترو میتوانید آنها را تهیه کنید. هر بار که وارد ایستگاهی میشوید باید یکی از این ژتونها را خرج کنید. بهتر است برای صرفهجویی در هزینه از «آکبیل» استفاده کنید؛کارت الکترونیک کوچکی که در تمام وسایل نقلیه عمومی قابلاستفاده است و میتوانید به مقدار دلخواه شارژش کنید. آکبیل هم ارزانتر از ژتون است و هم برای چند نفر همزمان قابلاستفاده است.
اتوبوسها بیشتر در بخش آسیایی شهر استفاده میشوند و در محلههای توریستی و پررفتوآمد تردد ندارند؛ سیستم مسیرهای آنها هم پیچیده و گیجکننده است؛ بنابراین توصیه ما استفاده از مترو و ترامواست.
خط جنوبی مترو یعنی M۱ از فرودگاه آتاتورک تا آکسارای کشیده شده. « آکسارای» ایستگاه تراموا دارد و میتوانید خیلی راحت به مناطق تفریحی توریستی و بافت قدیمی شهر برسید. خط شمالی مسیر کوتاهی است بین «شیشانه» و «حاجیعثمان» که برای سر زدن به میدان تقسیم و خیابان استقلال به کارتان میآید. تراموا هم وسیله خوبی برای گشتی هیجانانگیز در شهر است: تراموای T۱ را میتوانید در ایستگاه متروی «زیتون بورنو» سوار شوید که تا «کاباتاش» میرود، سپس به ایستگاه «فیندیکزاده» میرسید که جمعهبازار استانبول در آن برپا میشود. ایستگاه «لالهلی» نزدیک مرکزخریدی به همین نام است و همینطور ایستگاه آکسارای و مرکز خرید آکسارای. از ایستگاه «بیازیت» میتوانید پیاده تا گرندبازار بروید و ایستگاه سلطاناحمد هم که نزدیک مسجد آبی، ایاصوفیه و آبانبار بازیلیکاست. و در آخر هم کاباتاش که نزدیک اسکله است و با «فانیکولار» (قطار زیرزمینی) به تقسیم میرود. فاصله ایستگاههای ترموا حدود ۳-۴ دقیقه پیادهروی است.
برای رفتن از بخش اروپایی شهر به بخش آسیایی آن، از قایقها و کشتیها استفاده میشود که با یک ژتون سهلیری طی بیست دقیقه شما را به مقصد میرسانند. این قایقها از اسکله کاباتاش در بخش اروپایی و اسکلههای «کادیکوی»، «بوستانچی»، «مالتپه» و «کارتال» در بخش آسیایی حرکت میکنند و مسافران را به جزایر پرنس میبرند که معروفترین و بزرگترین آنها، بیوکآداست که آخرین ایستگاه کشتی است.
تاکسیهای زرد هم که گرانترین وسیله رفت و آمدند و اگر وسایلتان زیاد باشد چارهای جز استفاده از آنها ندارید. حواستان باشد که تاکسیها، تاکسیمترشان را روشن کنند تا از شما پول اضافه نگیرند.
منبع : زورق